BODY - MIND - CONNECTIE

BIJ CHRONISCHE PIJN 

Wat zou er gebeuren 

Als ik plotseling

Beter zou worden 

Ik zou

Volkomen

In paniek raken ... 

gedicht uit Overgave - Chris Veraart (1944 - 2014)


Pijn zonder medische oorzaak bestaat voornamelijk uit spanning en spanning ontstaat door de manier waarop we reageren op en omgaan met stress. Ook emoties (die niet zijn erkend en niet zijn uitgedrukt) die we in het onbewuste meedragen zorgen voor spanning en (fysieke) klachten.  Vooral boosheid, angst, verdriet en woede hebben een enorme invloed op de mate van spanning in ons lichaam. 

Als we ons bedreigd voelen dan doen we lichamelijk iets om onszelf te beschermen. Ons autonome zenuwstelsel regelt deze bescherming instinctief en we zijn ons daar niet van bewust. Het lichaam reageert door zich aan te spannen, door te verstijven, te bevriezen enzovoort. Heden neemt deze spanning niet automatisch weer terug af, wat eigenlijk wel de wezenlijke bedoeling is. De spanning blijft voortbestaan, laat pijn ontstaan die chronisch kan worden en we kunnen niet meer terugkeren naar ontspanning. Het patroon ontstond ooit als overlevingsreactie en is nu een groot probleem geworden. Ons emotionele reactiesystemen zijn gebaseerd op de manier waarop onze hersenen werken. Er zijn drie soorten te onderscheiden:

- Het gevaarsysteem is onze oerreactie dat er voor zorgt dat we niet opgegeten worden (heden: fight - flight - freeze)

- Het jaagsysteem is onze oerreactie om te zorgen dat we voldoende te eten hebben (heden: najagen)

- Het zorgsysteemn is onze oerreactie om te kunnen rusten en herstellen na gevaar en na jagen (lichamelijke expansie) 

Onderdrukte emoties in het onbewuste zorgen voor abnormale activiteiten van het autonome zenuwstelsel die we als normaal zijn gaan beschouwen. Vervolgens is er een verminderde doorbloeding en een mild zuurstoftekort wat zorgt voor spierpijn, zenuwpijn, doof gevoel, tintelen, zwakte, verlies van reflexen, ... 

Via zachte beweging en therapeutisch boksen komen we stilaan weer tot leven, tot vrijer bewegen, tot een betere body-mind-connectie, tot een gevoelde geheedlheid, weer heel zijn, heling. We leren ons rustsysteem terug au serieus te nemen en er op te vertrouwen.  

Achter iedere vorm van spanning, achter iedere weerstand, ligt een tedere, kwetsbare plek verborgen die wij proberen te beschermen (Pema Chödrön uit Verzacht je hart)