Marcel

Ik ben Marcel Amstelveen; in 1975 geboren in Twente en opgegroeid in de omgeving van Rotterdam, met mijn Surinaamse vader, mijn Nederlandse moeder, mijn oudere broer en mijn jongere zus. In mijn jongere jaren waren het incasseren van klappen, fysieke en emotionele gespannenheid, alertheid, dissociëren, een gevoel van onveiligheid, eenzaamheid en onvoorspelbaarheid voor mij de koude en angstige realiteit.

Dat ik op latere leeftijd zou gaan boksen en werken met de bokshandschoenen lag niet in de lijn der verwachtingen. Het krijgen van klappen had ik al vroeg geassocieerd met pijn, agressie, angst, vluchten, bevriezen, onveiligheid, boosheid, frustratie, moeten zwijgen, verdriet en het gevoel geen controle te hebben.

AFGESTUDEERD IN OVERLEVING

Overleving is heel lang de basishouding geweest die ik tot in detail verstond, die ik onbewust heb leren inzetten en tot in den treuren heb doorleefd. Zoals ik vaak tegen mijn cliënten zeg, was ik cum laude afgestudeerd aan de school van het overleven maar had ik een dikke onvoldoende voor de school van het leven.

In 2003, op het moment dat het constant overleven niet langer een optie of mogelijkheid was, kreeg ik een stevige burn-out. Die uitte zich bij mij in paniekaanvallen, constante voelbare fysieke spanning, druk op de borst, een korte ademhaling, veel emoties, een enorme interne onrust, alertheid en het idee de weg kwijt te zijn. Ik heb mij in dit proces laten begeleiden door een oprecht betrokken therapeute.

BOKSEND IN BEWEGING

Uiteindelijk ben ik gaan boksen op het aanraden van de therapeute waar ik in behandeling was. Dit als een belangrijk onderdeel van mijn herstelproces en de verwerking van mijn jeugdtrauma's.

Ik hoorde haar na een aantal sessies zeggen: "Ga maar boksen, het is goed om te leren uitdelen in plaats van alleen incasseren en het is gezond om je boosheid een plek te kunnen geven. Dit zal je meer balans, rust en vertrouwen brengen." Door de therapie en door het boksen ging er een wereld voor mij open.

INCASSEREN EN UITDELEN

Mijn persoonlijke ervaring en beleving van het boksen in combinatie met therapie ging niet alleen over raken en geraakt worden. Ik leerde mijn fysieke en mentale grenzen voelen en bewaken; en om mijn lichaam te voelen, gebruiken en te respecteren.

Boksen gaf mij zeker in het begin, in combinatie met de therapie, veel bruikbare en heldere inzichten. Meer bewustwording hoe mijn lijf reageerde tijdens het sparren bijvoorbeeld. Ik voelde meer balans, stevigheid en kreeg uiteindelijk steeds meer zelfvertrouwen, overzicht en meer rust. Die ervaarde ik daarnaast ook veel vaker in het dagelijkse leven.

DE WEG NAAR BOKSTHERAPEUT

Naar aanleiding van mijn eigen ervaringen ben ik mij gericht gaan ontwikkelen tot coach, daarna tot Bokstherapeut en later tot trainer voor groepen. Ik volgde – en dat doe ik nu nog steeds – verschillende opleidingen, trainingen, cursussen en workshops. Investeer veel tijd in mijn persoonlijke ontwikkeling door coaching/therapie/trainingen en heb geregeld intervisies en sparsessies met vakgenoten.

2014 was het jaar waarin ik naast mijn eigen boksclub ook mijn praktijk opende in Amsterdam en mijn methodiek bokstherapie ter wereld bracht. Een door mijzelf ontwikkelde methodiek waarbij ik met mijn cliënten mentaal en fysiek aan de slag ga. Dit doe ik met werkvormen vertaald uit de wereld van boksen en van lichaamswerk. Ik zet lichaams- ervaringsgerichte oefeningen in. Met als doelen: meer beweging, rust, balans, kracht, structuur, en het doorbreken van oude patronen en belemmerende overtuigingen.